Vállalkozónak lenni valahol egyenlő a korlátlan szabadsággal, ugyanakkor a rosszul megválasztott adózási forma miatt óriási teher is lehet a magas adóvonzata miatt.

MERJ VÁLLALKOZNI, MI SEGÍTÜNK

01

Ha már megvan az ötlet

Ha van elképzelésünk 3 dolog amit a könyvelőnek mindenképpen tudni kell. Egyszerű dolgoknak tűnnek, ellenben több száz ezer forint sorsa múlhat rajta a végén.

Bevétel számítása

Miből és milyen gyakorisággal lesz bevétel. Készpénzben vagy átutalásban történik a kifizetés és mindez előrevetítve az első 3 évre. Ezeket az alapvető, kezdeti számításokat fontos elvégezni, hogy tudd, mennyire lesz jövedelmező a vállalkozásod az első években.

Kiadások kiszámítása

Ha áfás céget javasol a könyvelőd, akkor a legapróbb részletekig érdemes a költségeket is kidolgozni, mert adócsökkentő (áfacsökkentő) erejük van! Sok kezdő vállalkozó beleesik abba a hibába, hogy egyes kiadásokról úgy gondolja nem számolhatóak el költségként.

Szükséges alkalmazottak száma

Tapasztalatunk szerint a kezdő vállalkozásoknak leggyakrabban az alkalmazottak járulékai teszik ki a legnagyobb költségeket. Ezért is érdemes pontos számításokat végezni, hány emberre is van szükség és azokat hány órában érdemes alkalmazni, bérszámfejteni.

Üzleti terv készítése, javasolt

Nem kötelező, de nagyon érdemes a fenti 3 szükséges elemből egy üzleti tervet is készíteni, hogy tisztán lásd vállalkozásod jövőbeni alakulását. Ütemtervként is szolgálhat, így a kitűzött célokat mindig szem előtt tartva végezheted tevékenységedet.

02

Miből lehet válaszani?

Fontos kérdés, hogy egyszemélyes egyéni vállalkozás vagy társas vállalkozás a cél, könyveléstechnikailag és számvitelben is más-más tudást igényel. Mind a kettőnek megvannak a maga előnyei és hátrányai. Ezért kérd a könyvelőd segítségét, hogy pontos képet láss a céges kiadásokról.

Egyéni vállalkozó

Ha az első részben 12M-Ft-os árbevétel alatt maradtunk éves szinten akkor elképzelhető, hogy a KATA adózási forma lesz a megfelelő számodra. Fontos megemlíteni, hogy amikor a könyvelőnek összeszámoljuk a bevételeket, nettó vagy bruttó értékben tesszük ezt meg.

Társas vállalkozás

Komoly vállalkozások indításához cégre van szükségünk. A komolyabb üzleti tárgyalásokon az a tapasztalat, hogy az egyéni vállalkozók nem kapnak akkora tekintélyt a cégvezetők részéről, mint a társas vállalkozások. Adóteher esetén is magasabb költségekkel számolhatunk mint egy KATA-s vállalkozás esetén. Pontos számadatok miatt keresd fel könyvelő irodánkat!

Tevékenységi körök

Nem tartozik szorosan a vállalkozási formához, de az ügyvéd első kérdéseiben megtalálható, hogy milyen tevékenységekkel fog foglalkozni a cég. Fontos, hogy ha a későbbiekben számlát állítunk ki, ennek megfelelően írhatunk tételeket a számlára. Célszerű egyeztetni a könyvelővel és kiválasztani minél többet, hogy ne érjen meglepetés.

03

Indulhat a vállakozás

Egyéni vállalkozás indítását könyvelő irodánkban el tudjuk végezni néhány óra alatt, ellenben társas vállalkozás esetén ügyvéd is szükséges a folyamat elindításához.

Nézd meg mit kell még tenned..

Bankszámla nyitás

A cég bejegyzését követő 8 napon belül kell a bankszámla nyitást végrehajtani és arra a társasági szerződésben (alapító okiratban) leírt mértékű törzstőkét befizetni, melyet akár már a befizetés napján ki is lehet venni a társaság házipénztárába.

Számlázó program vásárlás

A számlázás és pénzügyek mindennapi vezetésére rengeteg ötletünk van. Ingyenes számlázó programot is tudunk javasolni, amiben minden funkció megtalálható az induláshoz és a könnyebb adminisztrációhoz.

MIBEN NYÚJTUNK SEGÍTSÉGET?

Hogyan alakulnak majd az induló költségeid? Milyen bevételekre számíthatsz? Indítsd előrelátóan vállalkozásod!

Milyen számszerű célokat tűzöl ki vállalkozásod elé az elkövetkező évekre? Hová szeretnél felfejlődni?

Segítség az első lépésekben, vállalkozási forma kiválasztásában, adótanácsadó szolgáltatásunkat is igénybe veheted!

Már működő vállalkozásod pénzügyi helyzetéről és állapotáról minden hónapban kimutatást kapsz tőlünk a nyomonkövethetőség érdekében.

További kérdéseid vannak a cégalapítással kapcsolatban?

Egyeztess velünk időpontot és kollégáink bővebb tájékoztatást nyújtanak Neked!