2018.07.01-től azokat a számlákat kell jelenteni elektronikusan a NAV felé, aminek az áfatartalma eléri vagy meghaladja a 100 ezer forintot, és ezt a számlát belföldi adóalany részére állítod ki (azaz magánszemély részére kiállított számlát nem kell jelenteni).

Ezt megteheted úgy, hogy olyan számlázóprogramot használsz, ami erre alkalmas vagy ha kézi számlatömböt használsz, akkor annak az adatait Neked kell kézzel beírni egy NAV által megadott linken.

Regisztrálni kell a nav ÉLES rendszerében. Ha kézi számlatömböt használsz, oda is kell regisztráció.

Alanyi mentesnek nem kell ilyet jelenteni, kivéve az alanyi menteseknél érvényes különös szabályoknál pl. tárgyi eszköz értékesítés, ha meghaladja az értékhatárt.

Azokat a számlákat nem kell jelenteni, amelyben nem éri el az áfa a 100 ezer forintot, de megteheted, mert az elvárás úgyis az lesz idővel, hogy minden számla bemenjen a nav-hoz.

Milyen számlákra vonatkozik az adatszolgátatási kötelezettség?

2018.07.01-től azokat a számlákat kell jelenteni elektronikusan a NAV felé, aminek az áfatartalma eléri vagy meghaladja a 100 ezer forintot, és ezt a számlát belföldi adóalany részére állítod ki (azaz magánszemély részére kiállított számlát nem kell jelenteni).

Hogyan kell jelenteni?

Ezt megteheted úgy, hogy olyan számlázóprogramot használsz, ami erre alkalmas vagy ha kézi számlatömböt használsz, akkor annak az adatait Neked kell kézzel beírni a NAV Online számla rendszerében.

Mi az a regisztráció? Hogyan kell regisztrálni a NAV rendszerében?

Regisztrálni kell egy érvényes ügyfélkapuval a NAV ÉLES rendszerében – Online számla 2018.

Nagyon figyelj rá, hogy még véletlenül se a teszt rendszerbe regisztrálj, mert azza nem tudod teljesíteni az adatszolgáltatási kötelezettséget.

Ha online pénztárgépet is használsz és van számlázóprogramod is, melyikben kell jelenteni az olyan készpénzes számlát, amelyben az áfa meghaladja az értékhatárt?

Navos tájékoztatás szerint nem szabad beütni a pénztárgépbe a készpénzes számlát, csak az online adatszolgáltatás – akár számlázóprogramból, akár a kézi adatrögzítésnél – lesz az elfogadható.

Ha a pénztárgép számlakiállításra alkalmas, azt be lehet, sőt be is kell ütni, ha viszont kézzel írják meg számlatömbből a számlát, azt nem szabad beütni.

Pénzforgalmi áfásoknak is kell regisztrálni az online adatszolgáltatási rendszerbe?

Ha kiállítja a számlát jelenteni kell, de bevallani csak akkor fogja, ha meg is kapta a pénzt. Nem fogják vizsgálni, hogy a számla jelentve lett, de a bevallásban nem szerepel (mert még nem folyt be).

Mi van azokkal a kiállított számlákkal, amiben az áfa nem éri el a 100 ezer forintot?

Ezt a kiállítónak nem kell jelenteni, de ha mégis szeretné, van rá lehetőség, ugyanis ez az értékhatár bármikor lehet akár 0 ft is, és ne akkor kelljen kapkodni.

Eléri az áfa a 100 ezer ft-ot, de magánszemély részére állítottuk ki

Ezt nem kell jelenteni. Ha utólag kiderül, hogy mégis egy egyéni vállalkozó volt, csak nem adta meg az adószámát, akkor a számlát javítani kell. Azt most nem tudjuk pontosan, hogy nem is szabad jelenteni.

Előlegszámla – végszámla esetén hogyan kell eljárni az átmeneti időszakban?

Ha júniusban kiállítunk egy értékhatár feletti számlát, azt még nem kell ugye jelenteni, de ha a végszámla már júliusi keltezésű, és hiába a fizetendő összeg nulla lenne, a számlát jelenteni kell az online adatszolgáltatásban.

Beküldtem a számlát, milyen visszaigazolást kapok?

A számlázz.hu nem küld semmit, ha bement a számla.

Viszont meg tudod nézni az adott számla részleteit, ha kattintasz a számla mellett bal oldalon lévő nyílra, és ott a részletek soron látod, hogy sikeres volt-e a beküldés, továbbá látod a tranzakciós azonosítót is.